Dažniausiai užduodami klausimai apie A kategorijos kursus:

Ką reikia turėti laikant a kategorija?

  • Medicininę pažymą (mūsų mokykla taiko tarpininkavimo paslaugą, esant poreikiui kreipkitės į instruktorių ar mokyklos administratorę)
  • Pirmosios pagalbos pažymą (mūsų mokykla taiko tarpininkavimo paslaugą, esant poreikiui kreipkitės į instruktorių ar mokyklos administratorę)

Jei A kategorijos teorija laikote (eksternu) prieš pradedant vairuoti privaloma turėti arba VĮ „Regitra” išduotą teorijos išlaikymo pažymėjimą arba išrašą iš el. valdžios vartų.
Pamokų metų instruktoriai suteikia palydos automobilį ar motociklą, mokymosi transporto priemonę, apsaugas, saugumo elementus, vairavimo mokymosi aikštelę, nuotolini ryšį. Jei kyla daugiau klausimų skambinkite vienam iš mūsų instruktorių ir drąsiai klauskite.
 

Nuo kelių metų leidžiama laikyti a kategoriją?

A kategorija galite laikyti nuo 24 metų, nebent iš anksčiau yra išlaikyta A2 kategorija. A2 kategorija leidžiama nuo 18m. ir suėjus 2m. stažui, galima persilaikyti egzaminą VĮ „Regitra”, kad įgauti A kategorija.
A kategorijai turint 2 metų stažą su A2 kategorija, mokykla nebūtina, bet mūsų instruktoriai rekomenduoja būtinai pravažiuoti papildomą vairavimo pamoką, kad atnaujinti vairavimo įgūdžius ir kelių eismo taisyklių taikymą kelyje.
Atėjus į mokyklą reikia turėti su savimi:

Kiek kainuoja a kategorijos teisės?

A kategorijos kaina svyruoja su kiekvienais metais dėl kylančių kuro, remonto ir kitų paslaugų kainų, todėl tikslią sumą sunku įvardinti. Kaina tiesiogiai priklauso ir nuo asmens pasiruošimo, jei asmuo niekada nesėdėjęs ant motociklo jam gali neužtekti minimalaus rekomenduojamo kiekio pamokų.

Ką galima vairuoti su a kategorija?

Su A kategorijos teisėmis galima vairuoti motociklus nuo visus motociklus be apribojimų, bei kai kuriuos keturračius motociklus turint ir b kategorija.

Iš kokių klausimų susideda a kategorijos teorijos egzaminas?

Teorijos egzaminas susideda iš bendrinių KET taisyklių, saugaus eismo kelyje įstatymo ir papildomų 5 klausimų susijusių su motociklu, kurių temos yra:

      • Apsauginių reikmenų, pvz., pirštinių, batų, drabužių ir saugos šalmo, naudojimas.
      • Motociklininkų matomumas kitiems eismo dalyviams.
      • Specifiniai rizikos veiksniai ir su sauga keliuose susiję mechaniniai transporto priemonės ypatumai.

    Teorijos egzaminas susideda iš 30 bendrųjų klausimų. Prie šių klausimų papildomi (specifiniai) prisideda A, C ir D (T) kategorijų grupėms. A kategorijų grupei – prisideda 5 papildomi klausimai, C ir D (T) kategorijų grupėms – po 10. Teorijos egzaminas laikomas išlaikytu, jei per skirtą laiką teisingai atsakoma į ne mažiau kaip 80 proc. klausimų. Testui spręsti skiriama tiek minučių, kiek teste yra klausimų.

    Ką daryti jei išlaikai a kategorijos egzaminą?

    Patarimas išlaikius tik teorijos egzaminą, iš karto užsiregistruoti į praktikos egzaminą VĮ „Regitra” sistemoje, nes dažnas dalykas yra eilės. Susitvarkyti visus reikiamus dokumentus ir pasirinkti vairavimo mokyklą praktikos pamokoms atlikti.
    Išsilaikius praktikos egzaminą iš karto po egzamino galite užsisakyti vairuotojo pažymėjimą VĮ „Regitra” padalinyje arba jų el. sistemoje. Galėsite išsirinkti skubų vairuotojo pažymėjimo išdavimą (1-3)dienos, kainuojantį brangiau arba standartinį (5-10)dienų.

    Ką reiškia teisėse prie a kategorijos 79.03 kodas?

    Kad su šiuo įrašu galite vairuoti ir triračius motociklus.
    79 kodo reikšmės:
    79. (…) Tik transporto priemonės, atitinkančios skliausteliuose nurodytas specifikacijas, taikant Direktyvos 2006/126/EB 13 straipsnį.
    79.01. Tik dviratės transporto priemonės su šonine priekaba arba be jos.
    79.02. Tik triračių arba lengvųjų keturračių tipo AM kategorijos transporto priemonės.
    79.03. Tik triračiai.
    79.04. Tik triračiai su priekaba, kurios leidžiama maksimali masė ne didesnė kaip 750 kg.
    79.05. A1 kategorijos motociklai, kurių galios ir masės santykis viršija 0,1 kW/kg.
    79.06. BE kategorijos transporto priemonės, kurių priekabos leidžiama maksimali masė viršija 3 500 kg.

    Kada galima laikytis a kategorija regitroje?

    Vairavimo egzaminą regitroje galite laikytis kai atitinkate visus aukščiau paminėtus kriterijus.
    Teorijos egzaminą galite laikytis ištisus metus.
    Praktikos egzaminas vykdomas nuo Balandžio 1d. iki Lapkričio 10d. su galimybe paankstinti ar pratęsti sezoną esant geriems orams.

    Kada prasideda registracija a kategorijos kursams, egzaminui?

    Vairavimo kursams galite registruotis ištisus metus, bet praktikos pamokos vykdomos tik esant palankioms oro sąlygoms.
    VĮ „Regitra” egzaminų tvarkaraščiu skelbia jų el. puslapyje https://www.regitra.lt, dažniausiai praktikos egzaminų tvarkaraščiai pradedami skelbti vasario pradžioje.

    Kaip laikomas a kategorijos egzaminas?

    Visą aprašymą rasite mūsų puslapyje skiltyje „Naudinga informacija

    Kas gali mokyti A kategorijos vairavimo?

    A kategorijos vairavimo mokymo pamokas gali vesti tik leidimą turintys vairavimo instruktoriai. Sąrašas skelbiamas viešai ir jame galite pasitikrinti ar jūsų instruktorius gali mokyti jus vairuoti https://keltra.vkti.gov.lt/kelappweb/web/pazymejimai.jsp deja šios kategorijos negali mokyti šeimos nariai, nes tai atsakomybės ir atsargumo reikalaujantis procesas, kuris reikalauja kvalifikuoto asmens sugebėjimų ir žinių.

    Kas yra A kategorija?

    Tai kategorija skirta identifikuoti ar asmuo gali vairuoti dviratę transporto priemonę.

    Kiek kainuoja teisės a kategorijai regitroje?

    Teorinių žinių patikrinimas      10,14
    A, A1, A2 praktikos egzaminas 53,90 su savo transporto priemonę 23,90
    Esant poreikiui mūsų instruktoriai nuomoja transporto priemonę vairavimo egzaminui.

    Kiek yra privalomų važiavimų a kategorijai?

    Privalomas rekomenduotinas minimalus kiekis yra 10 akademinių valandų, 1 akademinė valanda lygi 45minutės darbo.  Bet šis skaičius tikrai nenurodo, kad per tiek pamokų jūs ir turite išmokti vairuoti motociklą, tai tikrai pavojinga transporto priemonė, mūsų rekomendacijomis kiekvienam asmeniui yra reikalingas skirtingas minimalus vairavimo pamokų kiekis, priklausomai nuo važiavimo patirties, ūgio, pojūčių.

    Ko reikia praktiniam a kategorijos egzaminui regitroje?

    Praktiniame vairavimo egzamine privalu į egzaminą atsinešti visas motociklo vairavimui reikalingas apsaugas. Jei jų neturite, galite išsinuomoti iš mūsų instruktorių.
    Galiojančios medicininės, pirmosios pagalbos pažymų.
    Vairavimo mokyklos išduotą liudijimą patvirtinančią, kad esate pravažiavęs privalomą kiekį valandų ir esate pasiruošęs vairavimo egzaminui. Sertifikatas išduodamas el. būdų siunčiant informacija į VĮ „Regitra” sistema.

    Kokia apranga reikalinga laikant a kategorijos egzaminą?

    Reikalinga apranga:

    • Šalmas
    • Pirštinės
    • Pečių, alkūnių apsaugos
    • Kelių apsaugos
    • Moto batas, atitinkantys moto standartus.

Kokia praktinio A kategorijos egzamino trukmė?

Praktinio egzamino trukmė yra nuo 45min. ir gali siekti iki 90min.

Kokie batai turi būti laikant a kategorija?

Batai turi atitikti visus saugumo standartus, dengti kauliukus. Motociklininkui skirti, atsparūs trinčiai, prapjovimui, kietu padu batai. Kokybiškų batų etiketėje būna pažymėta atitiktis standartui EN 13634.

Kokie dokumentai privalomi laikant regitroje a kategorijos teorija?

Galiojantis asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas, medicininė pažyma, pirmosios pagalbos pažyma.

Kokie taikomi reikalavimai a kategorijos motociklui egzamine?

Motociklas turi atitikti visus techninius reikalavimus, turi turėti galiojantį draudimą ir techninę apžiūrą. Atvykstantiems į A, A1 ar A2 kategorijos praktikos egzaminus yra sudaryta galimybė jį laikyti ne tik „Regitros“ motociklu, bet ir nuosava transporto priemone. Ši naujovė pradėta įgyvendinti dar 2017 m., siekiant sudaryti palankesnes sąlygas būsimiems vairuotojas, nes dalį jų tai veikia kaip stresą mažinantis veiksnys.
Tačiau svarbu pastebėti, jog norint laikyti egzaminą nuosavu motociklu, jis turi atitikti specialiuosius reikalavimus. Nuo naujų metų, įgyvendinant Europos Sąjungos direktyvą, šiek tiek kito A kategorijos motociklų specialieji reikalavimai: jų masė be krovinio nuo šiol negali būti mažesnė kaip 175 kg, o vardinė galia ne mažesnė kaip 50 kW.

 Tikimės, kad šiais atsakymais jums padėsime, jei reikia išsamesnio išaiškinimo drąsiai skambinkite +37065694776 arba rašyti [email protected]